Maleisië

Jaaaaaa het is zover! Lizanne komt me opzoeken in Maleisië! Na 8 maanden zie ik haar eindelijk weer. Ik haal haar op vanaf het vliegveld en samen gaan we op avontuur.

Kuala Lumpur 1 april – 3 april 2018 (Dag 240 t/m 242)
De reis om hier te komen: Ik kwam uit Surabaya, Indonesië. Lizanne kwam uit Amsterdam.
Gezien en gedaan:
We hebben de hele dag door de stad gewandeld en heb Lizanne meteen vanalles laten zien zoals Chinese tempels, Hindoestaanse tempels, moskee, streetfood, de Aziatische hygiëne en de Petronas Towers (overdag en ’s avonds verlicht). ’s Avonds hebben we heerlijk bij het Hard Rock Café gegeten en natuurlijk een cocktail gedronken om te vieren dat we elkaar weer zien!
Wat was mooi? 
De Chinese tempels, de verlichte Petronas Towers en de infinity pool bij onze accommodatie.
Wat viel tegen?
De hitte was af en toe iets teveel van het goede voor Lizanne die uit een koud regenachtig 6 graden Nederland kwam.
Slapen: 
Airbnb kamer in een appartement met infinity pool.
Tweede bezoek waard?
Onze laatste dag brengen we ook door in Kuala Lumpur.

Bako NP 3 april – 4 april 2018 (Dag 242 t/m 243)
De reis om hier te komen: Vanaf Kuala Lumpur een vlucht van 2 uur naar Kuching. Hier ontmoeten we Jorien en samen bezoeken we Bako NP. Vanaf het vliegveld nemen we een Grab naar de pier. Vanaf daar een privé bootje, want de laatste boot is om 15.00u vertrokken en het is nu 15.45u. Na een bumpy boat ride tegen de stroom in komen we 20 minuten later aan in het afgelegen Bako NP. Daar maken we meteen onaangenaam kennis met makaken (apen die dol zijn op witte plastic tassen omdat daar vaak voedsel in zit) en hebben we een slaapzaal voor ons drietjes. Het is een flinke cultuurschok voor Lizanne, want het plafond ziet zwart van de schimmel. Oeps ik gooi haar wel flink in het diepe!
Gezien en gedaan:
We hebben deelgenomen aan een nightwalk, hebben zelf 3 verschillende trails gelopen en zo zagen we neusapen, giftige slangen, giftige spinnen, giftige duizendpoten, giftige kikkers, wandelende takken, vogels, giant ants, een vreemd soort zwijn met baby’s en silver leaf monkeys.
Wat was mooi? 
De neusapen en de gifslang. 
Wat viel tegen?
De slaapzaal en de douche/wc waren niet heel uitnodigend. Ondanks dat toch prima geslapen!
Slapen: 
In de beschimmelde slaapzaal dus, gelukkig was het maar €3,20 pp, meer was het ook niet waard ;-).
Tweede bezoek waard?
Zodra we de neusapen zagen was onze trip geslaagd en hoeven we niet meer terug!

Kuching 4 april – 6 april 2018 (Dag 243 t/m 245)
De reis om hier te komen: Vanaf Bako NP terug met de boot naar het vasteland, toen met de bus naar Kuching.
Gezien en gedaan:
We hebben een bezoek gebracht aan Semenggoh Rehabilitation Center om Oeran Oetangs te kunnen zien. Toen we aankwamen zagen we er meteen drie! Dit was echt zo gaaf. We hebben ze een uur lang geobserveerd terwijl ze eten kregen. Bizar hoeveel wij op hen lijken. Daarna zijn we naar Gunung Gading NP gegaan omdat de rafflesia bloem te zien. De man van ons guesthouse liet namelijk weten dat op dit moment een rafflesia in bloei staat. De bloem zelf is niet zeldzaam, maar om hem in bloei te zien wel. De bloem is bijzonder omdat ze geen stamper en meeldraden heeft, ze dus geen geslacht heeft, ze geen steel heeft (de bloem groeit rechtstreeks vanuit de grond) en ze vaak de eerste bloeidag door dieren wordt opgegeten (waardoor het dus zeldzaam is om haar in bloei te zien). Het totale proces van bloeien (9 maanden) en verteren (25 maanden) is 2,5 jaar. We liepen met een gids door de jungle en zij wees ons allerlei rafflesia’s aan. Sommigen waren 1 of 2 weken oud, 6 maanden oud, 6 maanden geleden overleden etc. Heel gaaf om die bloem in de jungle te zien. De diameter van deze bloem was ongeveer 50 cm. De bloem staat er ook bekend om een sterke stinkende geur af te geven, maar die rook ik niet, ook al hing ik met mijn neus zo ongeveer in de bloem. Na het zien van de bloem in diverse stadia hebben we nog een hike gemaakt naar twee watervallen. Het is een erg mooi park en weinig toeristen!!
Wat was mooi? 
De oeran oetangs en de rafflesia bloem. Onze dag kon niet meer stuk. ’s Avonds ook nog heerlijk Maleisisch gegeten dus dat was top.
Wat viel tegen? 
Een fikse regenbui, maar we zaten lekker binnen dus eigenlijk niks!
Slapen: 
Marco Polo’s Guesthouse, 2 pers kamer met airco. Zeker aan te raden! Hele lieve mensen.
Tweede bezoek waard?
Nee, want we hebben alles gezien waar we voor kwamen! Lucky us :-).

Mulu National Park 6 april – 9 april 2018 (Dag 245 t/m 248)
De reis om hier te komen: Vanaf Kuching nemen we een vlucht van 1,5 uur met een klein propeller vliegtuigje naar Mulu. Er passen 75 personen in het vliegtuig, maar we zijn maar met 8 personen! Bijna een privé jet haha! Daarna zaten we 5 minuten bij een local in de jeep richting het nationaal park.
Gezien en gedaan: 
We hebben een bezoek gebracht aan de Wind Cave, Clearwater Cave, Deer Cave, Lang Cave, we zagen de vleermuizen in mooie formaties uit hun grot vliegen op zoek naar voedsel en we hebben over de langste canopy skywalk van Azië gelopen.
Wat was mooi? 
Alles! Wauw wat een geweldig park. Zo afgelegen, zulke ruige jungle, alles goed georganiseerd en schoon.
Wat viel tegen? 
Ons vertrek.
Slapen: 
We sliepen in een slaapzaal voor 20 pers, verdeeld over verschillende open ruimtes. Het was heel veel schoner dan Bako NP, dus dat was een fijne binnenkomer. In ons ‘zaaltje’ lag 1 Franse jongen genaamd Louis en wat hebben we met hem gelachen. We hebben zelfs nog filmavond gehouden en Aladdin gekeken en deze 32-jarige Frans keek nooit Disneyfilms, maar kon wel alle liedjes meezingen…. grappig toch!? (ja dit heb ik op film hahahahah)
Tweede bezoek waard?
Ja! Want natuurlijk weer tijd tekort; de volgende keer zou ik The Pinnacles (3d/2n) en The Summit (4d/3n) willen beklimmen, maar dat is nog een hele uitdaging!

Kota Kinabalu 9 april – 12 april 2018 (Dag 248 t/m 251)
De reis om hier te komen: Vanaf Mulu vlogen we in 2 uur via Miri naar Kota Kinabalu. Toen nog met een taxi naar onze accommodatie. Helaas waren ze onze reservering vergeten en hebben we nog 30 lange minuten voor een dichte poort moeten wachten. Uiteindelijk waren ze heel vriendelijk en was het echt een fijne slaapkamer en douche. En we hebben er gratis twee wassen kunnen draaien!
Gezien en gedaan: 
We kwamen hier om de befaamde Mount Kinabalu (4195m hoog) te beklimmen! De tocht (8,8 km totaal in afstand) zag er voor ons achteraf als volgt uit:
06:30u: ophalen bij accommodatie.
08:30u: registreren.
08:50u: start beklimming op 1866m.
14:00u: aankomst basecamp 3316m.
16:00u: uitleg Via Ferrata.
02:30u: vertrek richting de top.
05:30u: aankomst top 4195m. We made it!!! (Het is wel ontzettend koud, maar PRACHTIG en FANTASTISCHE kleuren van de zonsopkomst).
06:15u: afdaling naar 3700m.
07:00u-09:00u: deelname Via Ferrata 390m lengte, 100m hoogteverschil.
09:30u: terug in basecamp 3316m.
10:10u: start afdaling naar 1866m.
14:30u: aankomst 1866m met enorme spaghetti benen en voor de rest een verschrikkelijk moe lichaam!
Ondanks dat het een zware klim was heb ik enorm genoten van de top en haar omgeving. Wauw wat was dat mooi. Zo stil en zo immens groot, onvoorstelbaar hoe sterk de natuur is. (Let bij het kijken van de foto’s op hoe groot de rotsen op de top zijn in vergelijking tot de mensen die er rondlopen).
Wat was mooi? De heldere lucht en daardoor schitterende uitzichten vanaf Mount Kinabalu. Daar hadden we geluk mee. Boven de wolken waren ze het mooist.
Wat viel tegen?
Het besef dat werkelijk alles wat daar boven op die berg is gebouwd/wordt gebruikt door porters naar boven wordt gedragen. Bizar heftig om te zien hoe de locals dit als werk hebben; dagelijks die berg beklimmen om eten/drinken/bouwmateriaal naar boven te brengen en de spierpijn van 3 dagen na de beklimming, maar we mogen denk ik niet klagen als we die porters zagen sjouwen my god.
Slapen:
Jia by SKYPOD, onze eigen 2 pers kamer met airco in een villa! Super grappig elke keer als een grab onze wijk in reed keek hij z’n ogen uit en logisch, want het leek net de set uit Desperate Housewives.
Tweede bezoek waard?
Nee.

Perhentian Islands (Kecil) 12 april – 15 april 2018 (Dag 251 t/m 254)
De reis om hier te komen: Vanaf Kota Kinabalu een vlucht van 2,5 uur naar Kota Bharu. Toen 1 uur in de grab naar de haven van Kuala Besut en vervolgens nog 30 minuten varen met de boot naar Perhentian Kecil.
Gezien en gedaan:
Lizanne heeft voor het eerst gedoken! Ik heb ook een duik gemaakt en zag bamboo sharks, roggen en moray eels, heel cool. Verder hebben we op het strand onder een palmboom van een kokosnoot genoten, film gekeken bij de filmmiddag bij ons verblijf en zijn we nog naar Long Beach gelopen om daar op het strand te chillen.
Wat was mooi? 
Coral Beach, een rustig strand met mooie zonsondergangen.
Wat viel tegen? 
Er zat een kakkerlak onder mijn bed en dit op onze duurste kamer van de hele reis (onze eerste nacht in dit resort).
Slapen: 
Ombak Resort, de eerste nacht een 2 pers kamer met airco, de overige nachten in de slaapzaal met fan.
Tweede bezoek waard? 
Nee.

Georgetown 15 april – 18 april 2018 (Dag 254 t/m 257)
De reis om hier te komen: Vanaf Kecil 30 minuten terug met de boot naar Kuala Besut. Toen nog 7 uur met een minivan.
Gezien en gedaan:
We hebben heel veel gewandeld door de stad, op zoek naar streetart, streetfood, leuke boetiekjes, het upside down museum en het 3D fluorescent museum. We zijn nog met een treintje Penang Hill opgegaan om van het uitzicht over Georgetown en de zonsondergang te genieten. 
Wat was mooi? 
De streetart en de kleine boetiekjes.
Wat viel tegen? 
Er bestaat helaas geen volledige kaart waar alle streetart op staat.
Slapen: 
The Frame Guesthouse, een 2 pers kamer met airco! Was wel wat gehorig, want we hoorden de buren bezig zijn… ja echt ahum dus wij hebben even lekker harde muziek opgezet!
Tweede bezoek waard? 
Ja.

Kuala Lumpur 18 april – 19 april 2018 (Dag 257 t/m 258)
De reis om hier te komen: Vanaf Georgetown 5 uur met de bus naar KL Sentral. Toen nog met de metro naar ons hotel.
Gezien en gedaan: 
We zijn naar een pretpark in een shoppingmall geweest. Ja je leest het goed! We hadden dit al in Nederland op internet gevonden en wilden graag in een achtbaan in een shoppingmall zitten, dus dat hebben we gedaan, 4x! Zeker aan te raden en een hoop lol gegarandeerd. Verder zijn we nog in de Petronas Towers geweest. De vorige keer waren we op maandag en dan zijn ze gesloten, dus gelukkig konden we hier op onze laatste dag samen nog naartoe. Eerst gingen we naar de skywalk, het gedeelte wat beide torens verbindt. Daarna gingen we verder met de lift omhoog naar verdieping 86 voor een prachtig uitzicht over de stad. Tot slot is Lizanne alleen naar de Batu Caves gegaan! Dit was het eerste wat ze over Maleisië las 2 jaar geleden en nu is ze hier alleen naartoe gegaan, ik ben heel trots op haar. Op naar nog meer avonturen samen! XX
Wat was mooi?
De achtbaan was vet en het uitzicht vanuit de Petronas Towers was zeker de moeite waard.
Wat viel tegen?
De hitte van de stad, de onweersbuien in de avond en het afscheid van Lizanne 😦 😦 😦
Slapen: 
Ceria Hotel, een familiekamer zodat we ieder een 2 pers bed voor onszelf hebben en dus als een zeester in bed kunnen liggen :-).
Tweede bezoek waard? 
Nee na 3x deze stad te hebben bezocht heb ik geloof ik wel alles gezien wat ik wilde zien.

In de tussentijd ben ik een weekje gaan wrakduiken in Coron, de Filipijnen, om vervolgens nog terug te keren naar Melaka, Maleisië. Vanaf Melaka kon ik gemakkelijk verder naar het zuiden (Singapore) reizen.

Melaka 27 april – 30 april 2018 (Dag 266 t/m 269)
De reis om hier te komen: Vanaf Coron (Filipijnen) naar Manila per boot (15u), van Manila naar Kuala Lumpur per vliegtuig (4u), van Kuala Lumpur naar Melaka per bus (2u). Hele lange reisdagen dus.
Gezien en gedaan:
Rondgelopen en toen een windmolen, kerk, clocktower, Nederlandse begraafplaats, een piratenschip en Jonker Streetwalk gezien. Lekkere sushi gegeten, Japanse frietjes van 20 cm lang met naar keus drie sausjes, veel geslapen en Mulan gekeken!
Wat was mooi?
De oude Hollandse gebouwen en de fijne sfeer.
Wat viel tegen?
De vele Chinese restaurantjes.
Slapen: 
Chestoe Guesthouse, een slaapzaal voor 4 pers.
Tweede bezoek waard?
Nee, wel leuk om gezien te hebben.

 

10 gedachtes over “Maleisië

 1. Wederom een mooi verhaal. En je had het nog over zwarte schimmel. Ik dacht dat een schimmel wit was😉.
  Moet nog wel alle fotos bekijken.
  Je / jullie genieten er nog volop van en zien een hele boel.
  Blijven genieten.
  Groetjes voor jullie samen vanuit Dreumel.
  Raijmond en Lenie .

  Like

 2. Mooi ook dat berg beklimmen, ik zal het ook aan mijn Oma vertellen, want die vroeg pas naar jou, ik moest je ook van haar de groeten doen en nog veel plezier wensen

  Like

 3. Ik heb de groeten terug gedaan aan Oma en ook wat foto’s laten zien, ze herkende je vriendin ook van de AH en vond de foto’s erg mooi, het gaat goed met haar alleen dat lopen gaat wat moeizaam en nu op naar haar verjaardag

  Like

   1. Ja, dat begint al op te schieten 18 juni is het zover, ik ben erg benieuwd naar Machu Picchu en hoe is ‘t daar bij jou?

    Like

   2. Wauw dat is al snel!! Spannend, veel plezier. Hier op Sumatra alles mooi groen en veel jungle, morgen naar Pulau Weh om te duiken😃

    Like

 4. Nogmaals jouw verhaal gelezen, wat hebben we het toch leuk gehad samen!!
  En super lief dat je niet hebt vermeld dat je mij minstens 48 keer hebt moeten overhalen om niet op te geven tijdens het beklimmen van Mount Kinabalu.

  Nu ben ik alweer aan het aftellen voor mijn volgende bezoek aan jou in Peru!

  Dikke knuffel!

  Like

  1. Geweldig dat je het weer hebt gelezen!! Een fotoalbum maken brengt toch veel mooie (en zweterige :p) herinneringen naar boven. Ach dat zijn fantastische verhalen, nu op naar de Machu Picchu 😉
   Dikke knuffel terug!
   X

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s