Indonesië: Java

Ik bezocht Indonesië voor de eerste keer in 2012. Bali was de bestemming en gek genoeg voelde ik me een beetje thuis. In 2016 ging ik terug naar Bali en wederom beleefde ik een fijne tijd. Nu in 2018 start ik mijn eerste bestemming in m’n eentje tijdens deze wereldreis in Java. Een eiland met 150 miljoen inwoners, onvoorstelbaar. De eerste dag voelt dit al meteen goed; ik voel me niet zo’n toerist als in andere Aziatische landen en dat voelt prettig. Misschien omdat in mijn hoofd zit dat mijn roots hier liggen en ik dus nooit echt een toerist zal zijn, maar ik eigenlijk een beetje thuis kom. Mijn tweede thuis dan want Nederland mis ik (helaas) wel. Op dit moment niet zozeer het eten, want daar zijn ze in Indonesië ook erg goed in (gelukkig want dat had ik echt nodig, ondanks dat ik kon opladen in Singapore en Kuala Lumpur), maar vooral de humor. Ook hierin voorziet Java mij: ik heb zoveel Nederlanders en andere leuke mensen ontmoet dat ik gelukkig veel heb kunnen lachen.

Jakarta 11 mrt – 13 mrt 2018 (Dag 219 t/m 221)
De reis om hier te komen: Vanaf Kuala Lumpur 2 uur vliegen. Toen met de Grabtaxi naar het hostel, waar ik om 03.00u aankwam. Dit ging allemaal veel soepeler dan ik had gedacht dus dat is een mooie binnenkomer in Java.
Gezien en gedaan:
Ik ben met een gratis tourbus op pad geweest door de stad. Mijn doel was vooral het Hard Rock Cafe, om mijn verzameling van gitaarmagneetjes uit te kunnen breiden. Onderweg zag ik het nationaal monument, goed bijgehouden bloemperken (de stad is groener dan je zou verwachten). Ik heb pisang goreng gegeten (gebakken bananen, erg lekker) en saté ayam (kipsaté met hele lekkere pindasaus en witte rijst, dat was echt genieten). Daarna kwam ik nog bij een pleintje (om de hoek bij het hostel) waar veel mensen op de grond zaten te eten of te chillen. Er speelde een bandje livemuziek, je kon je handen laten lezen, een karikatuur van je laten tekenen of een piercing nemen. Erg leuk om daar rond te struinen.
Wat was mooi?
De sfeer die er hing op de plekken waar ik ben geweest. Veel gemoedelijker dan ik had verwacht en veel locals die een praatje met me willen maken. De schoolmeisjes zijn verlegen, maar praten en giechelen recht voor je neus over jou tegen haar vriendinnen. Verrassend dat in deze grote stad toeristen interessant zijn (alhoewel ik de hele dag geen andere toeristen tegen ben gekomen. Waarschijnlijk slaat iedereen de stad over).
Wat viel tegen? 
Geen verrassing, maar het is druk! File file file file….
Slapen: 
Wonderloft Hostel, gemengde slaapzaal voor 8 personen, maar we sliepen telkens maar met z’n vieren, incl ontbijt en super super snelle wifi.
Tweede bezoek waard?
Nee.

Bandung 13 mrt – 15 mrt 2018 (Dag 221 t/m 223)
De reis om hier te komen: 3u met de trein vanaf Jakarta Gambir. Toen nog 10 minuutjes achterop de scooter naar het hostel.
Gezien en gedaan: 
Ik heb onwijs lekker gegeten (PATATJE OORLOG! pompoensoep en poffertjes met ijs, poedersuiker en aardbeien) bij De Keuken van Elsje, een Nederlands restaurant met Hollands eten, recht tegenover mijn hostel. Ik ben een dag op pad geweest naar theeplantages, hotsprings en Kawah Putih (witte krater, een blauw kratermeer, erg mooi). Samen met twee andere Nederlanders deelden we de auto.
Wat was mooi? 
Het blauwe kratermeer.
Wat viel tegen?
Niets eigenlijk, heb lekker kunnen eten, ook bij een kleine warung (Indonesisch eetstalletje) en heb veel leuke mensen ontmoet.
Slapen:
Buton Backpacker Lodge, slaapzaal voor 6 pers incl ontbijt.
Tweede bezoek waard? 
Nee.

Yogyakarta 15 mrt – 24 mrt 2018 (Dag 223 t/m 232)
De reis om hier te komen: 8 uur met de trein vanaf Bandung. Toen nog 40 min achterop de scooter. Dat was een kleine buikspiertraining met die backpack op mijn rug!
Gezien en gedaan:
Samen met een Zweedse jongen heb ik de Prambanan tempel bezocht, ben ik naar het Sultan’s palace en waterpaleis geweest. De omgeving rondom het waterpaleis is heel pittoresk. Allemaal kleine steegjes met streetart. Erg leuk om daar te verdwalen. We hebben de zonsopkomst bij de Borobudur gezien en zijn vervolgens naar het Dieng Plateau gebracht om daar eea in de omgeving te bekijken. We hebben met een groepje van 4 personen de Merapi vulkaan beklommen (in totaal 2u heen rijden met scooter, 10u beklimmen + pauzes en genieten, 2u terugrijden), wat echt FANTASTISCH was!!!
Wat was mooi? 
Yogyakarta is echt een leuke stad. Zoveel te zien en beleven, ook juist rondom de stad. Mijn hostel zit in een lokale wijk, waardoor je overal lokale eettentjes vindt en ik mijn Bahasa heb kunnen oefenen! Elke activiteit was op een andere manier indrukwekkend. Tijdens ons bezoek aan de Prambanan tempel werden we rondgeleid door 3 studentes (gids in opleiding) en kwamen we bij een kleiner tempelcomplex een groep priesters in opleiding tegen. Ze kwamen uit allerlei hoeken van Indonesië en zo stond ik plots tussen een mix van allerlei Indo’s en zie je de verschillen tussen de eilanden. Heel gaaf! Het uitzicht vanaf de top van de Merapi was ook verpletterend mooi.
Wat viel tegen?
Ik heb een week lang diarree en twee dagen last van buikkrampen gehad.
Slapen:
Bhumi hostel, slaapzaal voor 6 pers incl ontbijt.
Tweede bezoek waard?
Ja.

Probolinggo 24 mrt – 25 mrt 2018 (Dag 232 t/m 233)
De reis om hier te komen: Vanaf Yogyakarta 8,5 uur met de trein. We passeerden het dorpje Sragen, daar waar mijn opa is geboren volgens het stamboomboek. Dat gaf een heel vreemd gevoel, maar ook weer heel mooi. Zijn geboortejaar is alleen 1908, dus hoe het er toen in die tijd uit zag kan ik me niet goed voorstellen.
Gezien en gedaan: 
Samen met de Zweedse jongen en een Nederlands meisje hebben we zonsopkomst vanaf King Kong Hill gezien. Daarna zijn we met een jeep het nationale park van de Bromo vulkaan binnengereden en zijn we naar de krater gewandeld. Dit begon wel z’n tol te eisen, de derde ochtend in de week zo vroeg uit je nest en de beklimming van de Merapi heeft heel veel energie gekost plus nog het herstel van mijn buikkrampen. Hierna lekker naar eilanden om helemaal bij te tanken voor mijn volgens reisweek: Lizanne komt me opzoeken in Maleisië!!
Wat was mooi? 
Het landschap rondom de Bromo is ZO ontzettend mooi! Van links naar rechts bezien: een dorpje op een plateau, het plateau loopt verticaal af, een enorme zwarte zandvlakte, de Bromo met rook uit de krater, een andere vulkaan waarvan de uitlopers op kluwen van een dinosaurus lijken, weer zandvlakte en een mistbank erboven. Zo gaaf!!
Wat viel tegen? 
Weinig slaap haha, maar dat hoort er deze week even bij.
Slapen: Clover
Homestay, tweepers kamer met twee aparte bedden incl ontbijt samen met de Zweedse jongen.
Tweede bezoek waard? 
Nee.

Nachtbus naar Jepara 25 mrt – 26 mrt 2018 (Dag 233 t/m 234)
De reis om hier te komen: Vanaf Probolinggo samen met het Nederlandse meisje de trein om 19.00u naar Surabaya genomen. Vanaf daar met de nachtbus van 22.00u naar Jepara (04.00u) gereden. Toen met een becak (fietstaxi) naar de haven gebracht. Daar gewacht totdat de kassa openging om boottickets te kopen (1 uur voordat de boot vertrekt). Uiteindelijk vertrok de boot om 09.30u en kwamen we om 11.30u op Karimunjawa aan!!
Enig vervelende: in de nachtbus zaten bedbugs! Ik vond ze op mijn daypack, dus ben weer lekker in de weer geweest met kokend water, want wederom zit ik op een eiland met vrij weinig faciliteiten.

Karimunjawa 26 mrt – 31 mrt 2018 (Dag 234 t/m 239)
De reis om hier te komen: Vanaf Jepara dus nog twee uur met de boot. 
Gezien en gedaan:
Vooral heel veel uitgerust. Heerlijke verse vis op de barbecue op de nightmarket gegeten, een dagje gesnorkeld bij verschillende eilanden en een dag met de scooter rondgereden op het eiland. Mooie uitzichten en strandjes gezien. Na de zonsondergang bleek onze achterband lek te zijn! 
Wat was mooi? 
De heldere zee en de witte verlaten stranden.
Wat viel tegen? 
De lokale mensen bij het hotel wilden steeds weten waarom we niets deden, veel sliepen, als we wel iets deden wat we dan deden etc. Ik kon niet echt de rust vinden hier waar ik eigenlijk aan toe was na vorige week met 2 zonsopkomsten en 1 nacht doorhalen voor de Merapi.
Slapen:
The Coconut House, 2 pers kamer met airco en ontbijt, samen met het Nederlandse meisje!
Tweede bezoek waard?
Nee.

Surabaya 31 mrt – 1 apr 2018 (Dag 239 t/m 240)
De reis om hier te komen: Vanaf Karimunjawa 2 uur met de boot naar Jepara. Vanaf Jepara 10u in een busje naar Surabaya. Veel verkeer onderweg en we kregen nog een lekke band en zijn twee keer van busje geswitcht.
Gezien en gedaan: 
Om 19.30u aangekomen, meteen gedoucht en het bed ingedoken want mijn wekker gaat om 02.00u omdat mijn vlucht naar Kuala Lumpur om 05.05u vertrekt. Op naar nieuwe avonturen in Maleisië samen met Lizanne!!
Wat was mooi? –

Wat viel tegen? –

Slapen:
Grand Kebonsari, een 2 pers kamer met airco. Heel fijn bed met dekbed!
Tweede bezoek waard?
Nee.

8 gedachtes over “Indonesië: Java

 1. Nou Valerie, het een is nog mooier dan het ander. Je kunt straks niet meer zeggen wat nou de meeste indruk maakte. Wat een belevenissen allemaal. Prachtige foto’s ook weer.
  En je conditie blijft met al die inspanningen nog aardig op peil ook. Je kunt dus rustig genieten van al die lekkere dingen die we voorbij zien komen.
  Wij hebben het vanochtend moeten doen met een AH paas scharreleitje!!
  Verschil moet er zijn!
  Geniet er van.

  Like

  1. Aaah hahah maar ik mis de paaseitjes wel hier! Elk land en elke plek is inderdaad mooi op zijn eigen manier dus het is lastig te zeggen wat het leukst is. Maar gelukkig is alles zo divers dat ik me niet verveel en nog wel even blijf! Lizanne is nu bij mij, dus ik ben helemaal blij!😁😁😁😁

   Like

 2. Haha zo grappig dat ik je nu een reactie kan sturen terwijl ik naast je in bed lig!
  Mooie verhaal weer! Nu verder naar onze avonturen in Maleisië🤗

  Like

 3. Heel mooi Valerie, maar Singapore was wel heel erg geweldig of niet? Wij zitten hier met Pasen in de regen, gelukkig maakte de Paasbrunch veel goed.

  Like

 4. Toch wel fijn geweest Indonesie zo te lezen, je roots te ontdekken, ja wij voldoende paaseitjes gegeten. Liz en Jill kwamen vanuit Uden met een mand vol grote chocolade eitjes. Raijmond nepeieren verstopt. En Jill en liz spelletjes gedaan met ook Joell en Sandra . Was weer gezellig. Van de week je moeder nog op bezoek gehad. Leuk. Ga nog een keertje je foto,s bekijken. Veel plezier met lizanne. Geniet weer.
  Paas groetjes vanuit Dreumel .

  Like

  1. Hee tante lenie,
   Zo te lezen hebben jullie een goed paasweekend gehad. Ik ben bezig met het album voor mama dus zodra die klaar is zul je ‘m vast te zien krijgen van mama! Nu de laatste daagjes met Lizanne, heel veel moois gezien en meegemaakt dus nu nog flink genieten de laatste dagen, straks zie ik haar weer 3,5 maand niet! Lieve groetjes terug

   Like

 5. Heel mooi Valerie, maar Singapore was wel heel erg geweldig of niet? Wij zitten hier met Pasen in de regen, gelukkig hadden we een Paasbrunch dat maakte veel goed en tijd genoeg om een reis te boeken Peru dit keer, kom jij daar ook nog?

  Like

  1. Ja Singapore is echt heel tof, gelukkig ga ik nog een dagje terug ivm een transfer. Supergaaf Peru! Hopelijk volgend jaar rond deze tijd, fingers crossed! De regen heeft volgens mij deze week plaats gemaakt voor de welverdiende Hollandse zon, geniet ervan!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s