Sri Lanka

Mama goes Asia! Samen zijn we gaan backpacken door Sri Lanka. Ik vloog vanaf Krabi (Zuid-Thailand) naar Kuala Lumpur en mama vloog vanaf Amsterdam naar Kuala Lumpur. Daar wachtte ik mama op zodat we samen diezelfde dag nog samen naar Colombo, Sri Lanka konden vliegen.

Sri Lanka is een bijzonder land. Je vindt er strand, wildlife in nationale parken, mooie natuur in de bergen en daarnaast ook nog veel cultuur in het noorden. We zijn bijzonder verrast door de vele vrouwen en kinderen die naar je zwaaien lachen en knikken. We werden ook bijzonder verrast door de mannen, die je alleen maar heeeeel lang aanstaren en willen weten wat voor beroep je hebt en uit welk land je komt. Of je een leuke tijd hebt in hun land interesseert hen niet. Ze zijn vooral benieuwd naar je status.
Het land heeft de afgelopen vijf jaar veel toeristen mogen ontvangen. Mede daardoor zijn de entreeprijzen voor tempels onwijs hoog en niet in verhouding met de rest van Azië. In de vorige landen die ik heb bezocht waren alle tempels gratis of rond de €1-2. In Sri Lanka vragen ze zonder blikken of blozen gewoon $20-25-30 en dat is best veel geld voor hier als je bedenkt dat de mensen die op een theeplantage werken maar ongeveer $4 per dag krijgen betaald. Dat is dan de keerzijde die het toerisme met zich meebrengt, helaas.

Om mama onder te dompelen in het backpackleven heb ik allerlei verschillende accommodaties geboekt zoals een guesthouse, hotel, resort, homestay en hostel. Met onze homestays hebben we twee hele fijne families ontmoet die de reis extra speciaal maken.

Negombo 1 feb – 2 feb 2018 (Dag 181 t/m 182)
De reis om hier te komen: We landden met één uur vertraging om 23.00u op Colombo. Vanaf het vliegveld namen we samen met een Chinese jongen een tuktuk, waarvan de chauffeur op het eerste gezicht heel vriendelijk leek. Totdat we een stuk verder waren en de tuktuk chauffeur steeds harder ging praten en handgebaren maakte dat de prijs te laag was. Hij bleef maar rondrijden alsof hij onze accommodaties niet wist te liggen en na veel gedoe en gesteggel kwamen we om 01.15u in onze homestay aan en hebben we dus ongeveer 2 uur gedaan over 10 km. We hebben niet meer betaald dan afgesproken. Het doet me denken aan de tuktuks in Cambodja. Heel vermoeiend, vooral op dat tijdstip na een lange reisdag. We snappen nog steeds niet dat hij ons niet gewoon afzet, dan kan hij zelf ook eerder naar bed, maar blijkbaar hecht hij niet zoveel waarde aan slaap als wij hahaha.
Gezien en gedaan: 
We kwamen hier alleen om te overnachten. De volgende dag hebben we de lokale bus naar Anuradhapura genomen.
Wat was mooi? 

Wat viel tegen? 

Slapen: 
Sinha Sevana Guesthouse, zeker aan te raden. Grote kamer en hele lieve gastvrouw!
Tweede bezoek waard?
 Nee.

Anuradhapura 2 feb – 4 feb 2018 (Dag 182 t/m 184)
De reis om hier te komen: Vanaf Negombo met een lokale bus via Kurunegala naar Anuradhapura gereden (2 uur). De lokale bussen zijn hier ontzettend leuk om mee te reizen. Vaak staat er luide lokale muziek aan en natuurlijk zie je de lokale mensen in hun dagelijks leven. Alle deuren en ramen staan open, het busmannetje hangt uit de deur en mensen stappen in en uit zonder dat de bus echt stil staat. Eerste efficiëntie die ik hier in Azië tegenkom!
Gezien en gedaan:
 We hebben een fiets gehuurd en zijn door de culturele stad van Anuradhapura gefietst. Daar zagen we Sri Maha Bodhi, een heilige boom, Ruvanvelisaya Dagoba, Abhayagiri Dagoba en Jetavanarama Dagoba. De dagoba’s zijn erg indrukwekkend vanwege de omvang. ’s Middags hebben we de bus naar Mihintale genomen om via veel traptreden omhoog te lopen om van het uitzicht te genieten en een dagoba en heilige rots te bezoeken.
Wat was mooi?
 Abhayagiri Dagoba, omdat hier bijna niemand was! De uitzichten vanaf de heuvel in Mihintale waren ook mooi.
Wat viel tegen?
 In het hotel moesten we soms bijna een uur wachten op ons eten (het was dan wel vers bereid, maar als je honger hebt is dat best lang; verwend??)
Slapen:
 Hotel T&T, een tweepersoonskamer met een mooie badkamer (met regendouche!)
Tweede bezoek waard? 
Nee.

Nilaveli 4 feb – 6 feb 2018 (Dag 184 t/m 186)
De reis om hier te komen: Vanwege Independence Day op 4 februari rijden er minder bussen. Uiteindelijk zijn we met de lokale bus van Anuradhapura-Habarana-Trincomalee gereisd (3 uur). Vanaf het busstation hebben we een tuktuk naar ons hotel in Nilaveli genomen.
Gezien en gedaan:
 Langs het strand gewandeld en naar Pigeon Island geweest om te snorkelen.
Wat was mooi?
 Tijdens het snorkelen zagen we veel gekleurde vissen.
Wat viel tegen?
 Op Pigeon Island is heel veel dood koraal aangespoeld. Of dit door het toerisme komt (wij waren de enige toeristen samen met enkele locals op dat moment) of dat het slecht gaat met de natuur is de grote vraag.
Slapen:
 NN Beach Hotel, hele mooie moderne kamer met uitzicht op de palmbomen en zee. Was echt top!
Tweede bezoek waard?
 Nee.

Sigiriya 6 feb – 10 feb 2018 (Dag 186 t/m 190)
De reis om hier te komen: Vanaf ons hotel weer met een tuktuk naar het busstation in Trincomalee gebracht. Daar aangekomen de lokale bus naar Sigiriya genomen (2,5 uur) en tot slot weer met de tuktuk naar onze homestay gebracht. 
Gezien en gedaan:
 We zijn op safari geweest naar Kaudulla NP en hebben daar een krokodil, een pauw, heel veel verschillende vogelsoorten, buffels en ontzettend veel olifanten gezien (ongeveer 200!!). De Indiase olifant is echter wel een stuk kleiner dan de Afrikaanse olifant die ik in het Kruger Park, Zuid-Afrika, zag. We hebben een dag een fiets gehuurd en zijn naar Pidurangela gefietst. Onderweg zagen we veel apen en varanen! Pidurangela is een minder bekende rots dan Lion Rock, maar een stuk goedkoper, minder druk én je hebt uitzicht op Lion Rock. De klim was niet zwaar en het uitzicht was onwijs mooi! De volgende dag hebben we de lokale bus naar Dambulla genomen. Daar hebben we 5 verschillende grotten bezocht die bekend zijn vanwege de muur- en plafondschilderingen.
Wat was mooi?
 Ik vond het uitzicht vanaf Pidurangela fantastisch.
Wat viel tegen?
 Niets eigenlijk, was erg leuk.
Slapen:
 Vee Guest House, een ontzettend lieve vrouw die heerlijk kan koken (diner, ontbijt) met een hele lieve 9-jarige dochter!! We hebben hier een hele fijne tijd gehad.
Tweede bezoek waard?
 Ja, alhoewel we wel alles hebben gezien nu.

Kandy 10 feb – 12 feb 2018 (Dag 190 t/m 192)
De reis om hier te komen: Vandaag, 10 februari, is het regionale verkiezingsdag. Hierdoor rijden er minder bussen en nemen we een tuktuk naar Dambulla. Vanaf daar nemen we de lokale bus naar Kandy.
Gezien en gedaan:
 We zijn een dagje Kandy in geweest, hebben rondom het meer gelopen en zijn naar een ‘traditionele’ dansshow geweest, wat ik de meest verschrikkelijke dansshow vond die ik tot nu toe in Azië heb gezien. 
Wat was mooi?
 De vele vogelsoorten en varanen die we tijdens onze wandeling rondom het meer zagen.
Wat viel tegen?
 We zijn niet naar de Tempel van de Tand geweest, een tempel waar een tand van Boeddha wordt bewaard in een gouden omhulsel; de tand zelf zie je dus niet. De entree was vrij hoog maar we besloten toch te gaan. Toen we het geld in de ticketmachine gooien kregen we geen wisselgeld en was het een heel bureaucratisch gedoe om ons geld terug te krijgen. Toen was de maat vol en hadden we geen zin meer in nóg een tempel. Ook de dansshow is zeer commercieel. Kandy vond ik tot nu toe de minst leuke plek in Sri Lanka. Veel herrie, stank en heel veel toeristen.
Slapen:
 Puncha Hostel, een slaapzaal met 5 bedden. Dit was mama’s eerste ervaring met een hostel en het was erg leuk. We hebben een avond Jenga gespeeld samen met mensen uit allerlei verschillende landen (Duitsland, Zwitserland, Ierland, Iran, Zuid-Korea).
Tweede bezoek waard? 
Nee nee nee.

Nuwara Eliya 12 feb – 15 feb 2018 (Dag 192 t/m 195)
De reis om hier te komen: Vanaf Kandy namen we de trein naar Nanu Oya. Vanaf Nanu Oya is het nog ongeveer 10 km naar Nuwara Eliya.
Gezien en gedaan:
 We zijn een dag met een tuktuk chauffeur op pad geweest. Hij heeft ons om 05.00u opgehaald om als eerste naar Horton Plains NP te gaan. Na een koude rit (Nuwara Eliya ligt op 1900m en ’s nachts koelt het af naar 10 graden) staan we om 06.00u in een flinke rij om een entreekaartje te kopen. Gelukkig hebben ze een groot gebouw met 1 loket…. zouden ze bij de Efteling eens moeten proberen haha! We rijden het nationaal park binnen en kunnen al meteen genieten van de mooie uitzichten. Waarvoor we komen is de hike naar World’s End. Het is een hike van 9,5 km die in een cirkel loopt. Je komt langs Baker Falls, World’s End en Mini World’s End. Ik vond de route waanzinnig mooi! Na de lunch zijn we naar een theeplantage geweest, wat wederom ontzettend commercieel was en we niet leuk vonden (ze vroegen €50 voor 40 gram witte thee…..), we hebben aardbeien gekocht (jaja lekker!! Hier heerst een goed klimaat, net zoals in Da Lat, Vietnam) en aardbeienjuice gedronken. Tot slot hebben we de indrukwekkende Ramboda waterval bezocht, die 95m hoog is. De tweede dag zijn we naar Gregory Lake gelopen, maar dat viel erg tegen. Het meer in Kandy was een stuk kleiner maar veel sfeervoller en veel meer vogels dan hier. Dit was meer een meer waar ontzettend veel afval in wordt gedumpt en waar je een jetski kan huren en over het water kan sjezen.
Wat was mooi? De uitzichten in Horton Plains NP.
Wat viel tegen?
 Gregory Lake.
Slapen: 
Pigeons Nest. Ik dacht dat het een hotel was, maar het was bij iemand thuis. De kamers waren gehorig (alles was van hout) en de wifi werkte niet of werkte heel slecht. Ik had wel meer verwacht van deze accommodatie aangezien de prijs wat aan de hoge kant was.
Tweede bezoek waard?
 Nee.

Ella 15 feb – 21 feb 2018 (Dag 195 t/m 201)
De reis om hier te komen: Vanaf het busstation in Nuwara Eliya met de lokale bus naar Ella (3 uur). Waarom we niet opnieuw met de trein zijn gegaan? Eén keer als haringen in een ton uit de trein hangen voor een aantal uren vonden we wel voldoende. Bovendien zitten de theeplantages werkelijk overal, dus foto’s hebben we genoeg.
Gezien en gedaan:
 We zijn naar Little Adam’s Peak gewandeld. Dit was een mooie route tussen de theeplantages. Je ziet de mensen op de theeplantages werken. Dit zijn vaak Tamils, een bevolking die decennia geleden uit India zijn gekomen om te werken in Sri Lanka. De dag erna zijn we over het spoor (ja dat lees je goed) naar de Nine Arch Bridge gelopen. Zoals de naam al zegt bestaat de brug uit negen bogen. De brug is door de Engelsen gebouwd en bestaat alleen maar uit bakstenen. Er is geen stalen constructie gebruikt, waardoor de brug tot op heden dus beroemd is. De meeste mensen draaien hier om en lopen terug naar Ella. Wij zijn echter verder gelopen naar het volgende treinstation 6 km verderop, genaamd Demodara. Nadat de trein een stop heeft gemaakt bij dit station maakt het een 360 graden bocht en rijdt ze dus eigenlijk in een spiraal onder het station door. Dan rijdt ze over een andere brug die ook wel fotogeniek is! Hier waren wij de enige toeristen. Bij beide bruggen hadden we het geluk dat de trein over de brug reed zodat we mooie foto’s konden maken. Iedereen loopt hier over het spoor; een goede weg tussen de bergen en theeplantages. De trein rijdt maar een paar keer per dag en rijdt erg langzaam. Overigens toetert de trein constant, zodat je hem al van ver aan hoort komen en je je dus geen zorgen hoeft te maken dat je wordt verrast door een trein.

We hebben ook een dag een scooter gehuurd om naar Rawana waterfalls en Diyakuma Falls te rijden, rock carvings te bezoeken en wat van de omgeving te zien. ’s Avonds zijn we van onze homestay verhuisd naar een ander guesthouse, omdat we tijdens onze reis hadden besloten Udulawale NP over te slaan omdat we al veel olifanten in Kaudulla NP hadden gezien. Deze twee overgebleven nachten hebben we in Ella besteed. We hebben Ella rock nog beklommen, wat echt een aanrader is. De route er naartoe, over het spoor, door de theeplantages, door hoog gras, langs rotsen, omhoog klimmend door de bossen was adembenemend. Zoveel diversiteit op één route. Het uitzicht was ook zeer de moeite waard. Fantastisch vond ik het, oordeel zelf maar na het zien van de foto.
Wat was mooi?
Little Adam’s Peak, Ella rock. Er zijn veel leuke eettentjes in Ella, dus heb de rijst in kunnen ruilen voor een overheerlijke bananenroti/bananen pannenkoek en pizza.
Wat viel tegen?
De tuktuk chauffeurs zijn erg vervelend, maar die kunnen onze dagen niet meer verpesten. We zijn er immuun voor geworden.
Slapen:
 Tunnel Gap Homestay, een tweepersoonskamer bij een hele lieve familie! Erg lekkere bananenpannenkoek als ontbijt én goedwerkende wifi! Holiday Homes Guest Inn, een tweepersoonskamer met ieder een tweepersoonsbed en een regendouche! Wat een luxe. Ik geniet er volop van want het kan zomaar over zijn.
Tweede bezoek waard?
 Nee, we hebben een fijne tijd gehad en alles gezien wat we wilden.

Madiha 21 feb – 25 feb 2018 (Dag 201 t/m 205)
De reis om hier te komen: Vanaf het busstation in Ella ongeveer 5 uur met de lokale bus naar Matara. Vanaf daar nog ongeveer 15 min met de tuktuk naar ons hostel in Madiha.
Gezien en gedaan:
 We hebben met 2 grote schildpadden gesnorkeld, dat was zo fantastisch!! Echt maar 10 meter vanaf het strand zaten ze te grazen in de gras/zandbodem. Af en toe gingen ze naar de oppervlakte om even opnieuw adem te halen om vervolgens weer verder te eten. Super om deze dieren zo te kunnen observeren. De dag erna liepen we over het strand en zagen we een babyschildpadje zijn weg zoeken naar de zee. WAUW wat super om dit mee te mogen maken! Hopelijk wordt hij net zo groot en oud als die andere twee schildpadden die we hadden gezien. We hebben heerlijke houtovenpizza’s op, kokosijs, ananasijs, veggie wraps, bananenpannenkoeken en curd (buffelyoghurt) met fruit op als we niet langs het strand struinden of een boek aan het lezen waren! Ohja ik ben ook begonnen met het maken van mijn tweede fotoalbum van deze wereldreis.
Wat was mooi?
Snorkelen met schildpadden en het strand met wuivende palmbomen!
Wat viel tegen?
Als je geen langharige Australische surfer bent hoor je er niet echt bij in dit hostel.
Slapen:
The Doctor’s House, slaapzaal voor 4 personen, een buitendouche waar het water uit de leiding via een vergiet als een regendouche over je heen valt, geweldig! Van 07.30u-22.00u muziek, soms luid maar vooral heel chill en divers. Helaas werkte de wifi niet in de kamer. Het gebouw was een hospitaal voor de tsunami in 2004. Van hetgeen er van het gebouw is overgebleven hebben twee Australiërs een hostel gebouwd. Heel mooi initiatief en het is echt een creatieve fotogenieke plek geworden.
Tweede bezoek waard?
Ja, het is een plek om tot rust te komen, veel leuke restaurantjes en nog weinig toeristen. Vaak hadden we het strand voor onszelf.

Galle 25 feb – 27 feb 2018 (Dag 205 t/m 207)
De reis om hier te komen: Vanaf ons hostel met de tuktuk naar het busstation gebracht. Toen ongeveer 1 uur in de lokale bus naar Galle busstation. Vanaf daar nog 1 km lopen naar ons boetiek hotel.
Gezien en gedaan:
We hebben rondgelopen in het fort om Nederlandse gebouwen te spotten.
Wat was mooi?
Binnen het fort hangt een hele prettige rustige sfeer. De gebouwen zijn allemaal ook erg mooi en overal zie je bloemen. Er hangt een authentieke sfeer, alsof je in een Mediterraans dorpje rondloopt.
Wat viel tegen?
Ik ben denk ik ziek geworden van het eten, want ik had erg veel last van buikkrampen en diarree.
Slapen:
Fort Heaven, 2 persoonskamer met uitstekende wifi, regendouche, waterkoker, airco, ontbijt, alles errug schoon, cool interieur, ja ja we verkeren nog steeds in die geweldige vakantieroes. Mama is blij dat ze mij alles heeft laten uitzoeken.
Tweede bezoek waard?
Nee.

Hikkaduwa 27 feb – 1 mrt 2018 (Dag 207 t/m 209)
De reis om hier te komen: De bus vanaf Galle. Daarna nog een klein stukje wandelen naar de accommodatie.
Gezien en gedaan:
Er is weinig te zien in dit dorp, maar waar we voor kwamen was het tsunami museum. 
Wat was mooi?
Het museum was wel interessant.
Wat viel tegen?
Ik bleef me beroerd voelen. Heb dus veel geslapen.
Slapen: 
Star Holiday Resort, tweepersoonskamer met een fan (was echt nodig, het is hier zo heet dat het elke middag onweert) en een zwembad!! Dat was heel fijn, konden we afkoelen.
Tweede bezoek waard?
Nee.

Op naar SINGAPORE!!

Een gedachte over “Sri Lanka

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s