Myanmar

Myanmar, voormalig Birma, is ongeveer 16x zo groot als Nederland. Het land is veel verder ontwikkeld dan we hadden verwacht, ondanks dat de grenzen nog maar sinds 2012 open zijn voor toeristen. Er is veel meer verschillend voedsel te verkrijgen dan in Laos en Cambodja. De mensen zijn ontzettend vriendelijk, de jonge generatie wil heel graag Engels leren en dat met je oefenen en de Shan regio heeft mooie natuur. Het land is ook enorm stoffig en bijna alle locals kauwen op blaadjes met rood poeder erin (betelnut) en spugen vervolgens die rode shit op de grond. OVERAL. Alsof er rode kots ligt. Zo smerig. Het blijft ons een raadsel waarom de hotelprijzen 3x zo hoog zijn als in de andere landen die we tot nu hebben bezocht, maar ook hebben we alleen maar zachte bedden aangetroffen (ze zijn dus wél verkrijgbaar in Azië!). We hebben een geweldige tijd gehad in Myanmar, veel lieve mensen ontmoet en ontzettend veel gezien, maar zijn nu ook officieel ‘tempel-moe’. Onze ogen kunnen geen goud meer zien.

Hpa-An 28 dec – 31 dec 2017 (Dag 146 t/m 149)
De reis om hier te komen: Vanaf Mae Sot hebben we een songthaew naar de Thaise grens genomen. Om 08.00 uur klonk het volkslied uit speakers over de straten. Iedereen staat dan stil, het verkeer, alles. Daarna over de Friendship Bridge naar de Birmese grens gelopen. In Thailand rijden ze links, in Myanmar rechts. Op de brug zie je dus een teken staan dat het verkeer van rijbaan moet wisselen. Bij de Birmese grens werden we door een vriendelijk man gewezen op het invullen van het arrival form. We hadden al een e-visa aangevraagd, dus die stempel stond daarna vrij snel in ons paspoort. Hij bood ons vervoer aan voor een prima prijs, dus dat was allemaal snel geregeld! In Myanmar is het 0,5 uur vroeger dan in Thailand (tijdsverschil met Nederland is nu +5,5 uur) waardoor het 08.15 uur was. Om 09.00 uur schalde het volkslied hier uit de speakers, zodat ook het chaotische verkeer ineens tot stilstand kwam. Bijzonder beeld is dat, net een schilderij! Uiteindelijk vertrokken we om 09.30 uur, want de chauffeur was nog op zoek naar meer passagiers. Het was een wilde rit met uiteindelijk 12 personen in de auto en 2 op het dak. 100x stoppen, banden oppompen, tanken, eten, wc bezoek etc. Uiteindelijk om 14.00 uur in het centrum van Hpa-An aangekomen. Vanaf daar een motorbike taxi naar ons guesthouse genomen. Wat een reis, welkom in Myanmar!
Gezien en gedaan: Een dag op pad geweest met een tour vanuit het guesthouse naar allerlei tempels in grotten. De andere dag Mt Zwekabin en Hpa-Un Hill beklommen.
Wat was mooi? Mt Zwekabin is een heilige berg. De klim naar boven heeft me 1,5 uur gekost. Op de top stond een mooie pagode en zag ik nog een bijzondere gebeurtenis. Een man maakte connectie met de duivel om van zijn zonden af te komen?? Veel vriendelijke locals ontmoet. Ze willen graag met je op de foto en Engels met je spreken zodat zij kunnen oefenen. Naar beneden wandelen duurde 1 uur. Het waren enorm veel traptreden, maar met ontzettend mooie uitzichten onderweg. De lucht was helder blauw waardoor je ver weg kon kijken. Na dit avontuur ben ik terug naar het guesthouse gegaan om Linda op te halen zodat we konden lunchen en Hpa-Un Hill kunnen beklimmen. Met een longtailboat zijn we naar de overkant van de rivier gevaren. Via een klein dorpje en via iemands woonkamer (!!) liepen we omhoog. Er was een bamboo stellage gebouwd vanwaar je een mooi uitzicht had. Ik ben nog verder naar de top gelopen, was een leuke klim. Minder zwaar dan vanochtend!
Wat viel tegen? In Myanmar kauwen mensen op blaadjes met rood spul erin. Ze spugen dat overal uit en krijgen er een enorm vieze mond/tanden van.
Slapen: Tweepersoonskamer kamer met 2 aparte bedden, airco en een warme douche! Inclusief ontbijt, matige wifi, prima accommodatie.
Tweede bezoek waard? Nee.

Yangon (Rangoon) 31 dec – 4 jan 2018 (Dag 149 t/m 153)
De reis om hier te komen: 6,5 uur met de bus, daarna nog 1,5 uur met de taxi omdat hij de weg niet wist….
Gezien en gedaan: Oud en nieuw gevierd in ons hostel, maar was zeker anders dan thuis! Geen vuurwerk en geen klok om af te tellen. Het was prima, niet echt bijzonder. We hebben de circular train genomen, een trein die in 3 uur rondom Yangon rijdt. Was leuk tussen de locals, maar jeetjemina ENORM veel afval langs het spoor. Velden vol. Heel treurig. We zijn naar een art gallery geweest en naar Myanmar Plaza, een modern winkelcentrum waar we een enorme supermarkt vonden waar ze zelfs Nederlandse producten verkopen. Toen ik de mascarpone zag kreeg ik bijna zin om een oreo cheesecake te maken! Tot slot hebben we de Shwedagon Pagoda bezocht, een highlight van Yangon. Gigantisch en heul veul goud. Schoenen en sokken zijn verboden dus lekker op blote voetjes rondbanjeren, weliswaar mét de klok mee.
Wat was mooi? De Shwedagon Pagoda.
Wat viel tegen? Soms betaal je commercial tax over je eten??
Slapen: Little Yangon Hostel, gemengde slaapzaal van 8 personen, incl ontbijt, prima wifi.
Tweede bezoek waard? Nee.

Bagan 4 jan – 7 jan 2018 (Dag 153 t/m 156)
De reis om hier te komen: Een 8,5 uur durende busrit vanaf Yangon. Aangekomen op het busstation in Bagan weer flink onderhandelen over de taxiprijs. Toen zo’n mannetje zei: “If you can come to Bagan and stay in a hotel you can pay an expensive taxi”. Oke NOT dus. In Yangon gebruikten we veel Grab en daar was een rit stukken goedkoper dan de prijzen die ze hier noemden. Ik bleef voet bij stuk houden en uiteindelijk is het gelukt! Toen stopten we onderweg want we reden de “Bagan Zone” in en moesten $20 betalen. Jeetje dat hadden we even gemist met de voorbereidingen. Natuurlijk is dat niet veel geld, maar wetende dat de locals voor €0,60 een hele tafel vol met eten hebben is het wel veel geld.
Gezien en gedaan: We hebben twee dagen een e-bike gehuurd. Je zit opgevouwen zoals de ouderen bij ons op een scootmobiel zitten en je hoort ‘m niet aankomen, maar heel relaxed want zo heb je geen geluidsoverlast bij de tempels. We hebben allerlei tempels en pagodes bezocht (ook hier weer: schoenen en sokken verboden). Sommige goed voor zonsopkomst, andere voor zonsondergang en weer andere voor overdag. Het was soms wel lastig om een goede plek te vinden om de tempel, de zon en de luchtballonnen (die overigens alleen ’s ochtends gaan) op de foto te krijgen. Als de zon eenmaal weg is wordt het erg snel koud. Voordeel is wel dat je altijd een heldere lucht hebt en dus ook mooie zonsopkomsten en zonsondergangen! We hebben een aantal keer ontzettend lekker gegeten bij Weather Spoons, dat is echt een aanrader daar!
Wat was mooi? Zonsopkomst en zonsondergang vanaf diverse tempels.
Wat viel tegen? ’s Avonds en ’s nachts koelt het enorm af, brrrr koud!!
Slapen: Golden Crown Motel, vierpersoons slaapzaal, airco, incl ontbijt, slechte wifi.
Tweede bezoek waard? Nee.

Kalaw 7 jan – 9 jan 2018 (Dag 156 t/m 158)
De reis om hier te komen: Vanaf Bagan 6 uur in de bus naar Kalaw.
Gezien en gedaan: We zijn naar de markt geweest en hebben daar een traditionele rok gekocht. Verder dachten we naar de kapper te gaan, maar toen we zagen dat de kapster het haar van een local zonder nat te maken in 3 knippen had geknipt hebben we de tent snel verlaten. In Kalaw hebben we onze 3-daagse trekking naar Inle Lake (60 miles) bij Jungle King geregeld.
Wat was mooi? De locale markt was leuk om te zien, verder hier vooral gerust en ingelezen over het vervolg van onze reis in Myanmar.
Wat viel tegen? De kou en de slechte wifi.
Slapen: Mya Sabai Inn, tweepersoonskamer incl ontbijt, zeer slechte wifi.
Tweede bezoek waard? Nee.

Hike Kalaw – Inle Lake 9 jan – 11 jan 2018 (Dag 158 t/m 160)
De reis om hier te komen: Dag 1: 20 km lopen. Dag 2: 24 km lopen. Dag 3: 23 km lopen.
Gezien en gedaan: Door bossen gewandeld, tussen de rijstvelden, over weilanden, graslanden, echt “off the beaten track” want vaak was er geen pad. Veel mensen op het land zien werken, op chili plantages en hebben zelfs een cobra in de rijstvelden gezien!! Daar heb ik helaas geen foto van want onze gids riep “run run!”. De cobra bleef overigens gewoon op z’n plek, weliswaar met zijn nek omhoog luid sissend.
Wat was mooi? De uitzichten op de eerste dag en de omgeving op de laatste dag. We zijn geen andere toeristen tegengekomen.
Wat viel tegen? Het eten in de monastery.
Slapen: Eerste nacht in een homestay, tweede nacht in een monastery, beiden een dun matje op de grond, wel met twee dikke dekens. Onze groep bestond uit 10 personen, we lagen met z’n allen naast elkaar. De mensen waren tussen de 19-31 jaar oud en kwamen uit Zwitserland, USA, Chili, Argentinië, Frankrijk en Singapore. Erg leuke groep waarmee we met sommigen in Inle Lake, Hsipaw, Pyin Oo Lwin en Mandalay nog hebben gegeten en dingen in de omgeving hebben bezocht.
Tweede bezoek waard? Ja.

Inle Lake 11 jan – 14 jan 2018 (Dag 160 t/m 163)
De reis om hier te komen: De driedaagse trekking.
Gezien en gedaan: We zijn een dag met de boot rondom het Inle Lake gevaren en naar Indein Village geweest, dat was erg mooi. Allemaal pagodes (wit, goud, bruin) naast elkaar gebouwd.
Wat was mooi? Indein Village.
Wat viel tegen? Ook hier weer een zone entrance fee betalen. Je merkt wel wanneer je in toeristische plekken komt.
Slapen: Gypsy Inn, slaapzaal met 6 bedden, maar de eerste twee nachten hadden we de slaapzaal voor onszelf! Incl ontbijt en wifi werkt prima bij de receptie.
Tweede bezoek waard? Ja.

Hsipaw 14 jan – 17 jan 2018 (Dag 163 t/m 166)
De reis om hier te komen: Vanaf Inle Lake 9,5 uur met de bus. Het was een bumpy ride!
Gezien en gedaan: Naar de Namtok waterval en hotsprings gefietst. Om bij de waterval te komen moest je eerst over een begraafplaats fietsen en vervolgens over een vuilnisbelt. Daar onze fietsen in de struiken gegooid en ongeveer 30 minuten lopen tussen de rijstvelden naar de waterval.
Wat was mooi? De hike naar de Namtok waterval en de waterval zelf.
Wat viel tegen? ’s Avonds en ’s nachts is het echt koud.
Slapen: Lily Guest House, tweepersoonskamer incl ontbijt, slechte wifi.
Tweede bezoek waard? Nee.

Pyin Oo Lwin 17 jan – 20 jan 2018 (Dag 166 t/m 169)
De reis om hier te komen: Een 7 uur durende iconische treinrit vanuit Hsipaw over de Gotheik brug.
Gezien en gedaan: We hebben een scooter gehuurd en zijn naar de Anisakan Falls gereden. Daar aangekomen onze scooter geparkeerd en via haarspeldbochten naar beneden gelopen. Onderweg nog twee andere kleinere watervallen gezien. Aangekomen bij de Anisakan Falls viel mijn mond open van verbazing. WAUW wat is deze waterval mooi!! En groot!! Hij leek een beetje op de Kuang Si Falls in Luang Prabang, Laos, maar dan véééél hoger. Na de lunch (die waarschijnlijk verkeerd is gevallen) zijn we naar een hele mooie gouden tempel gereden genaamd Aung Htu Kan Tha Paya (gereed sinds maart 2000). Binnen staat werkelijk waar een ENORME boeddha, omringd door verse fruit en heerlijk geurende verse bloemen.
Wat was mooi? De Anisakan waterval.
Wat viel tegen? Vrijdagochtend 19 januari ben ik erg ziek geworden van het eten van de dag ervoor. 6x diarree en 5x overgeven zorgden ervoor dat ik daarna (vanzelfsprekend) erg slap was en geen eetlust had. Ik heb veel geslapen en gerust die dag in de hoop dat het allemaal een beetje zou zakken en ik me snel beter zal voelen.
Slapen: Royal Green Hotel, een super goede aanbieding gevonden op Agoda, erg luxe hotel. We kregen zelfs pantoffels en een heater op de kamer! Het ontbijt was erg uitgebreid, maar helaas heb ik er weinig van kunnen proeven.
Tweede bezoek waard? Nee.

Mandalay 20 jan – 24 jan 2018 (Dag 169 t/m 173)
De reis om hier te komen: Een 2 uur durende rit in een shared taxi over heel veel stoffige wegen. Overal is men bezig met ‘construction work’ en dat is duidelijk te merken. Het zicht is werkelijk waar bijna nihil.
Gezien en gedaan: Inmiddels ben ik weer redelijk opgeknapt en zijn we er weer op pad gegaan. We zijn naar een marionettenshow geweest. Soms was het niet zo professioneel maar dat maakte het juist uniek en ook weer leuk. Er zat in ieder geval wat Birmese humor in. De dorpjes Sagaing, Inwa en Amarapura hebben we in één dag bezocht. Wat zagen we zoal? Tempels, pagodes, ruïnes, kloosters en met zonsondergang de beroemde U-Bein Bridge, 1,2 km lang, gebouwd van teakhout en daarmee de langste ter wereld in zijn soort. De volgende dag zijn we met de boot naar Mingun gevaren om de tweede grootste klok ter wereld (ongeveer 88.000 kg) en een hele mooie witte pagode te kunnen bezichtigen. Waar de grootste klok ter wereld is te vinden? In het Kremlin in Moskou (natuurlijk). We hebben ook nog een bezoek aan het Koninklijk Paleis gebracht, wat leuk om te zien was, maar niet heel speciaal was. Omdat dit onze laatste bestemming is moeten we onze Kyats wisselen. Gelukkig konden we ze tegen een goede rate in Amerikaanse Dollars wisselen. Wat ook fijn is, is dat het ’s avonds en ’s nachts niet meer zo koud is als in als onze vorige bestemmingen behalve Yangon en Hpa-An. Conclusie: de temperatuurverschillen zijn enorm hier (20 graden verschil is normaal).
Wat was mooi? De U-Bein Bridge, de klok en de witte pagode in Mingun.
Wat viel tegen? We hebben niet echt een leuk restaurantje kunnen vinden.
Slapen: M3@Sun Winner Hotel, een tweepersoonskamer incl ontbijt. Wifi werkt redelijk.
Tweede bezoek waard? Nee.

5 gedachtes over “Myanmar

  1. Hey Valerie. Wat een mooie verslagen en prachtige foto’s!! Iedere keer weer erg leuk om te lezen wat jullie weer hebben gezien en beleefd en de mooie foto’s bekijken. Wat hebben jullie al veel gezien de afgelopen maanden en wat gaan jullie nog veel zien. Geniet ervan!!

    Groetjes,
    Mirelle

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s