Vietnam: het noorden

Phong Nha, 28 okt – 31 okt 2017 (Dag 85 t/m 88)
De reis om hier te komen: 7,5 uur met de bus, aankomst 21.00u.
Gezien en gedaan: We hebben de Phong Nha cave, de paradise cave en de botanical garden bezocht.
Wat was mooi? De paradise cave was ontzettend hoog en diep (ondanks dat je er maar 1 km in kan lopen). Heel gaaf om zulke grote en prachtige stalagmieten en stalagtieten te kunnen bewonderen. Het nationaal park waar we doorheen reden gaf ook hele mooie uitzichten over valleien en de jungle; letterlijk alles was groen! Daarnaast hebben we heel lekker gegeten bij onze buren genaamd Easy Tiger; banana bread, fajitas, nacho’s, cheeseburger, potato wedges, pompoensoep; genieten!!! Én veel Brabanders ontmoet, heel gezellig😁
Wat viel tegen? Het personeel van ons hotel wilde elke keer weten wat we precies hadden gedaan en waar we het hadden geboekt, voor hoeveel en natuurlijk hadden zij het dan voor minder ook kunnen doen. Nogal vermoeiend. De eigenaar van het hotel (sprak helaas geen Engels) was daarentegen wel heel vriendelijk. We kregen allerlei local food!
Slapen: Hoa Phuong Hotel. Ieder een 2-persoonsbed met uitzicht op de bergen, gratis ontbijt en gratis water.
Tweede bezoek waard? Ja, maar in een andere accommodatie. Je kunt hier namelijk ook trekkings maken in nóg grotere grotten.

Nachtbus 31 okt – 1 nov 2017 (Dag 88 t/m 89)

Ninh Binh 1 nov – 3 nov 2017 (Dag 89 t/m 91)
De reis om hier te komen: 6,5 uur met de nachtbus, aankomst om 04.00 uur. Met een taxi naar ons guesthouse gebracht waar we vervroegd konden inchecken zodat we om 05.00 uur in ons bedje lagen!
Gezien en gedaan: We hebben een middag fietsen gehuurd om naar Hang Mua te gaan. Dit is een redelijk klim naar een mooi uitzichtpunt over de kastgebergten. De volgende dag hebben we een scooter gehuurd en hebben we een 2-uur durende boottocht in Trang An gemaakt en de pagode van het Bai Dinh tempelcomplex bezocht.
Wat was mooi? De boottocht in Trang An was echt gaaf! We zaten met 3 toeristen op de boot. Een Vietnamees vrouwtje heeft de hele tijd geroeid; heel mooi dus dat er geen gemotoriseerd verkeer is. We vaarden door diverse grotten, sommigen zo laag dat we moesten bukken, we zijn bij een tempel gestopt en op King Kong Island geweest. Hier heb je nog een stukje van de filmset van King Kong. Zoals je op de foto kunt zien hebben we gestreden met speren en kon ik mijn lach niet inhouden aangezien die mensen ook helemaal waren gesminkt alsof het bosjesmensen waren🤣.
Wat viel tegen? Niets eigenlijk, we hebben een fijne tijd gehad en weinig toeristen gezien.
Slapen: Thanh Dat Hotel. Een tweepersoonskamer met ieder een eigen bed.
Tweede bezoek waard? Ja.

Cat Ba 3 nov – 7 nov 2017 (Dag 91 t/m 95)
De reis om hier te komen: 4 uur met de bus, 10 min met de boot, 45 min met de bus en 5 min op de scooter.
Gezien en gedaan: We hebben een dag (8-17u) een boottour gemaakt in La Ha Bay. We zaten met ongeveer 15 mensen op een enorme boot; super dus want je had heel veel ruimte. Na 1,5 uur varen kwamen we bij een leuke baai aan waar we 1 uur hebben gekajakt. Dat was erg leuk aangezien we ook onder de rotsen door konden varen. Toen we terug kwamen stond er een enorm uitgebreide lokale lunch voor ons klaar, echt geweldig! Daarna zijn we naar een klein eilandje gevaren waar je kon zwemmen. Helaas was het bewolkt die dag en zagen we grote kwallen in het water wat ons heeft doen beslissen om lekker op de boot te blijven en te genieten van het mooie uitzicht. Vervolgens zijn we bij Monkey Island aangemeerd om naar de top van het eiland te wandelen en te genieten van het prachtige uitzicht (komt helaas niet mooi terug op de foto’s). Tot slot hebben we nog een fishermans village bezocht waar ze vis vangen, dan flink voeren om vervolgens op de markt te verkopen. We hadden niet veel van deze dag verwacht omdat we twijfelden tussen een dagtour ($12) of een 2-daagse tocht ($120), maar aangezien het prijsverschil zo groot is zijn we voor de dagtour gegaan en het was super! De bootcrew bestaat uit 5 jonge jongens waarvan 2 Engels spreken en tevens de gidsen zijn. We hebben een topdag gehad voor een backpackersprijs🙌.
Wat was mooi?De karstgebergten in de zee.
Wat viel tegen? Er wordt veel gebouwd in Cat Ba town, dat is jammer want hoe meer toeristen er komen, hoe minder authentiek het wordt.
Slapen: Dolphin Backpackers Hotel. Een 2-persoonskamer met ieder een eigen bed, airco en gratis ontbijt.
Tweede bezoek waard? Ja.

Ha Noi, 7 nov – 12 nov 2017 (Dag 95 t/m 100)
De reis om hier te komen: Een totale reis van 4 uir, bus-boot-bus. We werden bij ons hotel in Cat Ba opgehaald en vlakbij ons hostel afgezet. Hele goede service van Cat Ba Express!
Gezien en gedaan: Plannen voor Sa Pa en Ha Giang gemaakt, ons visum voor Myanmar online geregeld, de Filipijnen verder voorbereid, naar de waterpuppets show geweest, het graf van meneer Ho Chi Minh (onafhankelijkheidsstrijder van Vietnam) gezien, naar een groot meer gelopen en Indiaans gegeten, de 65e verdieping van het Lotte Center bezocht waar zich een  observation deck bevindt met een indrukwekkend uitzicht over de stad (ze hebben ook een skywalk), meerdere keren een heerlijke bagel van zongedroogde tomaat met gerookte zalm bij Joma Bakery op, een heerlijk cookies & cream drankje op (smaakte als gesmolten koude oreocheesecake😳😍) en dagelijks genoten van de Vietnamese cultuur op straat; je ziet mensen een dutje doen op hun scooter, oude mannen zitten te dammen, er worden fotoshoots met Vietnamese bruidsparen gemaakt, je ziet vrouwtjes fruit, bloemen, keukenspullen, schoonmaakspullen en ga zo maar door verkopen. Een heerlijk stad waar je zelfs blindelings de straat over kan steken. Borden en stoplichten hebben geen functie. Iedereen toetert en rijdt zigzaggend om je heen. Eigenlijk heel efficiënt want je hoeft nooit bij een stoplicht te wachten😏.
Wat was mooi? Het Vietnamese leven op straat zien.
Wat viel tegen? Oke bereid je voor op een vies verhaaltje. Een Vietnamees zit op een scooter. Hij kijkt alsof hij moet niezen, maar in plaats daarvan snuit hij 1 neusgat leeg in zijn hand. Vervolgens gooit hij de klodder snot op straat, die natuurlijk deels nog aan zijn hand blijft kleven🤣🤢. Smakelijk eten!
Slapen: Hanoi Centre Hostel, een slaapzaal van 6 personen met airco, gratis ontbijt.
Tweede bezoek waard? Ja.

Sa pa, 12 nov – 18 nov 2017 (Dag 100 t/m 106)
De reis om hier te komen: 5,5 uur met de bus, toen nog 15 minuten lopen naar ons hotel.
Gezien en gedaan: Sa Pa is een dorp wat ontzettend snel is gegroeid tot een toeristische plek in de bergen. Aangezien de overheid geen bouwvergunningen meer afgeeft per volgend jaar wordt er nu echt volop gebouwd. Dat is niet echt mooi maar hopelijk krijgt het dorp een deel van zijn authenticiteit terug als alles af is en het niet meer zo stoffig is. Gelukkig hebben we de vallei van een heel mooi perspectief mogen bewonderen. We hebben namelijk een homestay van 2 dagen/1 nacht gedaan. We werden om 08.30u in het centrum van Sa Pa opgehaald door Ty, een 35-jarige vrouw van de Black Hmong Tribe (for the record: getrouwd op haar 17e, nu 3 kinderen van 18-13-10 en sinds 2 weken oma). We liepen een flink eind en dachten eigenlijk snel bij haar huis aan te komen. Niets was minder waar, pas na 5,5 uur hiken (en 17 km en een lunch verder) kwamen we bij haar huis aan (communicatie is hier niet altijd even best). Haar huis is erg groot en schoon, van steen, een betegelde badkamer met warm water douche en een westers toilet. Slapen deden we op een matras wat zo hard als een plank was. Gelukkig kregen we een heel erg dik deken, want ’s avonds en ’s nachts koelt het af naar 10 graden. Koud dus! ’s Avonds kregen we een waar feestmaal voorgeschoteld. EINDELIJK de meest lekkere loempia’s op, wateraardappel (paars van kleur), rijst, groenten en vlees. ’s Ochtends pannenkoeken, banaan en ei. De uitzichten vanaf haar huis waren schitterend. Heb heerlijk een boekje kunnen lezen op een rots in de zon en tevens van een prachtige zonsondergang kunnen genieten. Heb hier een heel prettig geluksmoment mogen ervaren!

In diezelfde week heb ik in 2 dagen/1 nacht de berg Fansipan beklommen. De eerste dag zijn we in 4 uur tijd van 2000m tot 2800m geklommen waar het basecamp is. Aankomsttijd: 14.00u. De uitzichten waren adembenemend, zo mooi hier! De lucht was erg helder en de zon scheen volop. Bij het basecamp heb ik me meteen omgekleed maar toch koel je ontzettend snel af. We zijn met een groepje van 4 personen aan de tocht begonnen en zo liggen we dus ook met 4 personen op isolatiemateriaal op hout met 2 slaapzakken per persoon. Ik lig na het avondeten om 17.00u al in mijn cocoon en heb het zelfs warm! Om 04.00u krijgen we ontbijt op bed; dat wil zeggen een flinke kom noodlesoep geserveerd op een groot dienblad. Vervolgens vertrekken we om 04.45u naar de top waar we om 06.15u aankomen. Een euforisch gevoel overdondert me als ik de top zie, WAUW!! De wolken vliegen om onze oren en helaas hebben we geen uitzicht, maar wat geweldig is het om op een hoogte van 3.143m te staan! Na de nodige fotomomenten dalen we af naar het basecamp, waar een flink bord noodles met ei wordt geserveerd om 09.00u. Hierna starten we de afdaling en 4 uur later sta ik weer bij het startpunt, te staren naar de bergen met een certificaat en medaille in mijn hand, vol met nieuwe herinneringen en enorm trots op mezelf!
Wat was mooi? De uitzichten bij de homestay en de uitzichten tijdens de klim/afdaling van de berg Fansipan.
Wat viel tegen? Sa Pa is zeker erg toeristisch en er worden volop hotels en restaurants gebouwd. Gelukkig hebben de homestay en de bergbeklimming wel voor een authentiek gevoel gezorgd tijdens het verblijf.
Slapen: Green Valley Hotel, helaas waren de bedden nogal doorgezakt, maargoed zelfs dat went.
Tweede bezoek waard? Ja en dan de homestay!

Ha Giang, 18 nov – 21 nov 2017 (Dag 106 t/m 109)
De reis om hier te komen: 
7,5 uur met de bus.
Gezien en gedaan: 
We hebben de Ha Giang Loop op de motor (bij een Vietnamees achterop) gereden. Daar hebben we 3 dagen over gedaan. De eerste dag reden we van Ha Giang naar Dong Van. Onderweg veel mooie uitzichten gezien, bloemenvelden, het paleis van de Hmong koning en mensen aan het werk op het land. De tweede dag reden we van Dong Van naar Meo Vac. We hebben de flagtower en de (illegale) grens met China bezocht. Ben dus nog 2 minuten in China geweest🏆. Na de lunch hebben we een korte hike gemaakt naar een berg vanwaar we een 360 graden uitzicht over het dorp Dong Van hadden. Grappig dat alle huizen langs de hoofdweg zijn gebouwd en je voor de rest rijstvelden ziet. We hebben onze reis voortgezet via een prachtige panoramaroute. Via de Ma Pi Leng Pass zijn we naar Meo Vac gereden. Hier zagen we echt waanzinnige uitzichten!! Het leek bijna onwerkelijk. Echt volop genoten. Onderweg dode varkens en zelfs een dode koe achterop een scooter gezien. Ook zagen we een dode koe waarvan elke poot aan een touw hing en zijn kop op de grond lag. Zijn ingewanden waren al verwijderd en hij werd in stukken gehakt om op de markt te verkopen. De derde dag reden we van Meo Vac terug naar Ha Giang. Dit was net als de eerste dag een lange zit achterop de motor, ongeveer 150 km. In de bergen is het echt wel koud!! Gemiddeld 10 graden. Het was windstil en droog, maar zeker wel errug koud achterop de motor. Daarom toch nog een mooie sjaal gekocht die thuis bij de rest van de collectie past😊. De kou resulteerde erin dat ik er als een ninja bijliep, zoals onze gids dat elke keer bleef herhalen. Linda vond me eerder op batman lijken. Ik vond het wel prima om wat tijd in cognito door te brengen😏.
Wat was mooi? 
De Ma Pi Leng Pass😍.
Wat viel tegen?
Er was geen verwarming in de hotels of restaurants, en ondanks de kou zetten ze overal de deuren en ramen wagenwijd open (??).
Slapen:
Hotels, allemaal van Hung.
Tweede bezoek waard?
Ja de omgeving is prachtig.

Nachtbus 21 nov – 22 nov (Dag 109 t/m 110)

Ha Noi, 22 nov – 23 nov 2017 (Dag 110 t/m 111)
De reis om hier te komen: 7 uur met de nachtbus, daarna nog met een motorbike de Old Quarter in.
Gezien en gedaan: Een heerlijke bagel met gerookte zalm op bij Joma, een verrukkelijk carrot cakeje en ’s avonds een burger van vlees uit Nieuw-Zeeland die ons van de stoel af blies, verrukkelijke aardappelballetjes met kaas, rucola en parmezaanse kaas!!
Wat was mooi? Het eten hahaha…
Wat viel tegen? De touchscreen van mijn telefoon werkt niet meer, dus mijn telefoon is zo goed als overleden. Ik ben dus alleen nog maar bereikbaar via iMessage, facebook messenger of instagram messenger.
Slapen: 
Tweede bezoek waard? Ja.

5 gedachtes over “Vietnam: het noorden

 1. Leuk verslag Valerie. Wat je eet is ook steeds mooi omschreven😋 Prachtige foto’s weer en mooie momenten voor jullie. Je geniet volop zo te lezen.
  Groetjes uit een heel nat Nederland😏🌧

  Like

  1. Ja het noorden van Vietnam is wel een plek waar ik ooit terug zou willen gaan! Prachtige natuur. Ja het eten is wel echt een dingetje, zoals nu mis ik de pepernoten en chocoladeletters! Maar daar krijg ik heel veel rijst en 35 graden (op dit moment in de Filipijnen) voor terug, dat is het wel waard haha! Groetjes terug!!!

   Like

 2. Leuk om weer te lezen. Mooie verhalen . En geweldige uitzichten lees ik. Hoe hemelser kun je , je het wensen. Geniet er intens van. Wij genieten er zo ook van.
  Groetjes van Lenie

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s