Laos

Luang Namtha, 27 aug – 29 aug 2017 (Dag 23 t/m 25)
De reis om hier te komen: Vanaf Chiang Rai met de bus 2,5u naar de Thaise grens (Chiang Khong), daar een ‘departure’ stempel ontvangen, dan 5 km door niemandsland rijden, bij de Lao grens 3 visumformulieren, paspoort en geld afgeven bij loket 1, bij loket 2 wachten en na ongeveer 10 minuten kreeg ik mijn paspoort terug met een sticker zo groot als 1 paspoortbladzijde en 1 stempel; tevens een magisch moment om dan eindelijk in een land te zijn wat altijd zo ver weg leek! En dan plots sta je met beide benen op Laotiaanse grond: HAPPY! Toen nog 3,5 uur naar het busstation van Luang Namtha. Daar aangekomen hebben we een tuktuk met een vrouwtje uit Laos (heeft een Italiaans restaurant waarvoor ze 1x per maand naar Thailand reist om kaas, bacon en mozzarella te kopen) en een Israëlische jongen gedeeld. Het was nog 10 km naar het centrum en in tegenstelling tot Thailand willen ze hier geld hebben voor de rit voordat ze vertrekken. Bij de grens van Thailand hebben we niet gedacht aan wisselen en bij de grens van Laos waren de wissenkantoren dicht (het was zondag), dus we hadden nog geen Laotiaanse kippetjes! (munteenheid is ‘Kip’) Gelukkig wilde het Lao vrouwtje het geld voor ons voorschieten en zit haar restaurant tegenover ons guesthouse, dus dat kwam goed uit. Eenmaal aangekomen kregen we pas na de 6e poging bij 4 verschillende automaten geld…
Gezien en gedaan: We zijn een middag de omgeving per mountainbike gaan verkennen. Ondanks dat veel regen was voorspeld, viel het pas ’s avonds met bakken uit de lucht. Lucky us! De omgeving is heel groen en bergachtig, wat betekent dat het een sportieve middag werd. Als je van de hoofdweg afwijkt fiets je door de ‘Luang Namtha Valley Route’, verdwijnen de asfaltwegen en komen er keienwegen voor terug. Hiervoor was die mountainbike dus nodig! Heel tof om door die kleine dorpjes te fietsen en allemaal kindjes in de rivier te zien spelen.
Wat was mooi? Het mountainbiken in de omgeving (bergen, rijstvelden).
Wat viel tegen? De verkoopster die tot 6x toe ons bedelend vroeg armbandjes van haar te kopen. Nu zie ik enkele van jullie denken dat doe je dan toch! Maar nee, elke keer tijdens het eten, een gesprek of zelfs bij het guesthouse (op letterlijk elk gewenst tijdstip), dat vind ik niet netjes en bovendien, een Vermaes moet je niet tijdens de maaltijd storen😉
Slapen: Thoulasith Guesthouse, een prima 2-pers kamer met een eigen badkamer midden in het centrum.
Tweede bezoek waard? Nee, gezien is gezien.

Nong Khiaw, 29 aug – 1 sept 2017 (Dag 25 t/m 28)
De reis om hier te komen:
Met een minivan vanaf Luang Namtha 6 uur rijden (directe verbinding) en nog 5 min lopen naar ons RESORT! (Ja jullie lezen het goed, hier wordt volop genoten, van de omgeving maar ook van de kortingen die er zijn in het laagseizoen (lees: regenseizoen). Wij op dit moment: SUPER blij met 1. ons uitzicht vanuit ons balkon over de rivier en gebergtes en 2. de infinity pool van het resort😁
Gezien en gedaan:
Een hike naar Nong None Viewpoint 2 gemaakt waarbij we uitzicht hadden op de Nam Ou rivier en het dorpje Nong Khiaw, de vallei dus. Wij zijn niemand tijdens de hele klim tegengekomen. Dankzij het regenseizoen was alles al erg modderig. Toen we op de top waren, waar een hut is gebouwd waar we letterlijk hoog en droog stonden, hadden we een waanzinnig mooi uitzicht over Nong Khiaw! De heldere lucht werd al snel grauw aangezien er een flinke bui aan kwam. Onweersbui, want toen we donder hoorden zijn we vliegensvlug lager gelegen gebied op gaan zoeken, we willen immers niet worden geroosterd en jullie deze steile gladde berg in Break Free laten beklimmen 😂. De weg naar beneden was dus nog gladder geworden, maar we zijn voorzichtig afgedaald, zaten onder de modder en onze rugzakken stinken na een week nog steeds naar de modder, maar het was absoluut de moeite waard! Verder hebben we ook heerlijk gezwommen en gerelaxed bij onze infinity pool en boekje gelezen in een hangmat met uitzicht over de rivier. 
Wat was mooi?
De hike!! De bergen geven een mysterieus aanzicht. Elke ochtend trekken de wolken rond 11u weg tussen de bergen en zie je de toppen, ontzettend mooi.
Wat viel tegen?
 Ook hier weer harde bedden en geen deur maar een gordijntje naar de douche/wc. 
Slapen:
Mandala Ou Resort, een 2-persoonskamer met balkon en uitzicht op de rivier. 
Tweede bezoek waard?
 Als je wil ontspannen in de middle of nowhere ben je hier aan het juiste adres.

Luang Prabang, 1 sept – 6 sept 2017 (Dag 28 t/m 33)
De reis om hier te komen:
 We dachten, lekker uitslapen in de ochtend (wat niet kon want ontbijt was maar tot 10u) en spullen pakken, zodat we de bus van 13.30u konden nemen naar het South Bus Station. Hiervoor betaal je 10.000 Kip extra. Uiteindelijk vertrok de bus pas om 15u, omdat ze graag zoveel mogelijk mensen mee willen nemen. Echter als je in gat van een dorp zit zullen er echt niet nog heel veel mensen komen… Na 3u werden we afgezet op het North Bus Station, terwijl we juist extra hadden betaald. Samen met een Duitse broer en zus hebben we nog geprobeerd om ons op het anders busstation af te laten zetten, maar tevergeefs. Na stevige onderhandelingen met de tuktuk driver zijn we uiteindelijk wel voor ons hostel afgezet. Hehe, we zijn er!
Gezien en gedaan:
 We hebben verschillende tempels bezocht (Wat Ho Pha Bang, Wat Xieng Muan, Wat Sene Souk Haram, Wat Sop Sickharam, Wat Xieng Thong) en 1 gelegen op een berg, Mt Phu Si. Hier hadden we mooi uitzicht over de stad. We hebben de monniken ’s ochtendsvroeg de aalmoezen op zien halen (ze zijn afhankelijk van de lokale bevolking, die hen van voedsel voorziet). Teleurstellend zijn de toeristen die koekjes kopen en dat dan geven zodat iemand anders een foto kan maken en de weg blokkeert voor de andere monniken, respectloos! Verder hebben we 1 dag een scooter gehuurd om de Kuang Si watervallen te gaan. Dit was erg mooi. We dachten een mooi uitzicht vanaf de top te hebben, dit was niet zo. Er stond een bordje met ‘hot spring and cave’, dus wij dat volgen. Na 1u wandelen (3 km), door flinke modderpaden, over heuvelachtige wegen, omringt door muggen, vliegen en vliegende joekels van mieren, met zweet dat over je armen en benen je sokken in sijpelt aan bij een teleurstellend tafereel. De hot spring was koud en er was verder niemand. Het was niet echt groot en vooral niet mooier dan de Kuang Si watervallen. Achja we hebben onze beweging weer gehad en zijn vandaag weer genoeg op de proef gesteld, dachten we. Nadat we ons hadden opgefrist zijn we voor de tweede keer teruggegaan naar Utopia, een leuk tentje waar je iets kunt eten (westers) en drinken (ook cocktails) met uitzicht over de rivier, overal realxte kussens op de grond. Het doet hippie achtig aan. We hebben pizza gegeten en genoten van de zonsondergang. Toen we terug reden met de scooter voelden we na korte tijd de scooter zwengelen. De achterband was deels leeg. Ik ben terug naar het guesthouse gelopen en Linda bleef bij de scooter. De lieve Lao mensen van ons guesthouse hebben ons onwijs goed geholpen en uiteindelijk reden we met z’n 3e op 1 scooter terug (jaja dat paste ondanks dat we geen schriele Aziaten zijn😆). De volgende dag keek de man met een scheef oog vanaf 3m afstand naar de scooter en besloot dat er een nieuwe band op moest (50.000 Kip). De vrouw van het guesthouse vlamde er bovenop, want dat is een prijs voor buiten de stad. Uiteindelijk hebben we 30.000 Kip moeten betalen, maar wij dachten echt, moet je de band niet eerst oppompen en kijken of de binnenband of buitenband stuk is voordat je de hele band gaat vervangen?! Bijzonder en inefficiënt! Van die pizza moest ik trouwens voor het eerst hier in Azië meerdere keren naar het toilet, kortom dat was absoluut onze dag niet!
Wat was mooi?
 Het uitzicht vanaf Mt Phu Si en de aalmoezen van de monniken. 
Wat viel tegen?
 We hebben niet echt een eettentje/restaurantje kunnen vinden waar het eten écht lekker was, overal was het prima, maar oooh wat missen wij het lekkere streetfood uit Bangkok!
Slapen:
Global Guesthouse, eerste 3 nachten een 4-pers kamer met eigen badkamer zodat we ieder een 2-pers bed hadden, wat een luxe! Laatste 2 nachten 2 eenpersoonsbedden. Ontbijt zat inbegrepen, net als de regendouche! Het werd gerund door hele lieve Lao mensen en ze hebben ons mega goed met alles geholpen!
Tweede bezoek waard?
 Ja, was echt een leuk dorpje.

Vang Vieng, 6 sept – 10 sept 2017 (Dag 33 t/m 37)
De reis om hier te komen:
 We zouden om 06.40u met een minivan bij ons guesthouse worden opgehaald. Om 06.20u werd op de deur geklopt, we waren natuurlijk nog niet klaar met inpakken. Om 06.30u had ik relaxed op m’n eiegn tempo alles gepakt en nog ff de koelkast en badkamer gecheckt. Na 10 min onderweg te zijn komt Linda erachter dat haar telefoon nog onder het kussen ligt! De chauf zuchte diep maar draaide gelukkig om! We werden in de hoofdstraat van Vang Vieng afgezet, om 11u, terwijl tijdens het kopen van de tickets werd verteld dat we voor ons guesthouse zouden worden afgezet. Mooi niet dus (tweede keer al dat we ergens anders worden gedropt), en wij zijn weer een zweterige wandeling met ons hebben en houden rijker. 
Gezien en gedaan:
 Een hike naar Pha Poak gemaakt. Via de tolbrug en een resort zijn we de rijstvelden ingedoken. Bij meneer Pan (oud mannetje, geen voortanden, op teenslippers met een manchete) betaalden we de entree en vervolgens wees hij ons de weg. Letterlijk door de jungle, steil omhoog klimmen, door een grot en toen zouden we de rest zelf kunnen. De bambootrappen waren echter helemaal begroeid waardoor hij ons voor ging en de weg vrij maakte met zijn manchete😄. De berg was niet per definitie hoog maar het klimmen was erg steil en glad waardoor we er toch n uur over hebben gedaan im de top te bereiken. Ontzettend mooi uitzicht over de rijstvelden en de karstgebergten op de achtergrond.
De tweede hike naar Pha Ngthreng heb ik alleen gemaakt. In 45 min ben ik naar de berg toegelopen. Hier werd het pad aangegeven met bakstenen. Na 1 uur kwam ik aan bij House 1, waar een hutje met chips en drankjes staat, bijzonder zo op deze hoogte! Ik heb van het mooie uitzicht kunnen genieten, er was verder niemand, en ben in 45 min weer naar beneden geklauterd en terug naar het hostel gelopen. De laatste dag hebben we met de scooter ten westen van Vang Vieng rondgereden. Modderige onverharde wegen, maar wederom ontzettend mooie natuur! Het was een avontuur😃
Wat was mooi?
 Absoluut de uitzichten vanaf de viewpoints. 
Wat viel tegen?
 De wegen (als je van de hoofdweg afwijkt) zijn echt heel slecht. Ze zitten vol met gaten, waterplassen, modder en slijk. 
Slapen:
 Army Barracks Hostel, een 2-pers kamer met eigen badkamer, incl ontbijt, best wel prima!
Tweede bezoek waard?
 De omgeving is wel ontzettend gaaf om te hiken!

Vientiane, 10 sept – 12 sept 2017 (Dag 37 t/m 39)
De reis om hier te komen:
 Vanaf ons guesthouse werden we opgehaald, 4 uur rijden (incl switch van bussen) en in Vientiane was het ongeveer 10-15 min lopen naar onze nieuwe accommodatie. 
Gezien en gedaan:
 Vooral boek gelezen, verder plannen gemaakt en naar Patuxai (lijkt op de Arc d’Triomphe) gewandeld. 
Wat was mooi?
 De avondmarkt/kermis was leuk om overheen te lopen. 
Wat viel tegen?
 De hitte in de stad en de douche en wc zitten 1 verdieping lager in het hostel. 
Slapen:
 Ali Backpackers Hostel, slaapzaal van 4 vrouwen. Eerste nacht met een Spaans en Amerikaans meisje, nog samen geluncht. Tweede nacht met een Belgisch meisje, meerdere malen samen gegeten, was gezellig!
Tweede bezoek waard?
 Nee.

Pakse 13 sept – 15 sept 2017 (Dag 40 t/m 42)
De reis om hier te komen:
 Dinsdag 12 sept werden we om 18.30u bij ons hostel in Vientiane opgehaald. Het is een sleepingbus die ons om 07.00u in het centrum van Pakse heeft afgezet, 15 min lopen vanaf ons hostel.
Gezien en gedaan: We hebben 2 dagen een semi-automatische motorbike (Honda Wave 100 voor de liefhebbers) gehuurd om Wat Phou (een tempel ouder dan Angkor Wat, maar wel dezelfde bouwstijl) en drie watervallen, Tad Fane, Tad Champee en Tad Gneuang te bezoeken. Dit was zeer de moeite waard en heb 2 dagen volop genoten, ook van het rijden over tolwegen, gravelwegen en onverharde wegen. We hebben elke dag bij een klein modern bakkerijtje heerlijk ontbeten en lunch gehaald (lees: ham/kaas croissant, garlic cheese stick, grote kom met vers fruit, mexicaanse wrap). Kortom een fijne afwisseling en laat die rijst nu maar weer komen!
Wat was mooi? Tad Gneuang, hier konden we de waterval van dichtbij zien.
Wat viel tegen? De eigenaar van het hostel wilde steeds weten wat we gingen doen en waar we naartoe gingen. Hij bedoelde het vriendelijk maar wij vonden het nogal irritant.
Slapen: Yummy Bagpackers, slaapzaal 3 pers, maar wij hadden de kamer voor onszelf. Matrassen lagen op de grond, in het plastic, nog met het karton om de hoeken; ja deze matrassen zijn pas nieuw (hostel bestaat sinds kort).
Tweede bezoek waard? Nee, gezien is gezien.

Don Det (4000 Islands) 15 sept – 19 sept 2017 (Dag 42 t/m 46)
De reis om hier te komen: Met de minivan van Pakse naar de haven (3u). Vervolgens een boottrip van 10 min naar het eiland Don Det en nog 20-25 min lopen naar onze bungalow.
Gezien en gedaan: Het eiland rondgelopen, boek gelezen, geslapen en genoten van het uitzicht.
Wat was mooi? Het uitzicht vanaf onze bungalow.
Wat viel tegen? Hier zijn iets meer muggen/mieren/vlooien (?) actief aan het prikken.
Slapen: Riverview Bungalows. Uitzicht op de mekong rivier, schone badkamer en voldoende ruimte in de bungalow + 2 hangmatten op ons balkon!
Tweede bezoek waard? Het is een fijne plek om bij te komen, maar verder weinig te zien en beleven.

15 gedachtes over “Laos

 1. Wouw, wat een prachtige foto’s. En van deze afstand ruik je niet de modderige rugzakken!
  Het ziet errachtig uit. De exotische insecten en dieren, heel mooi gefotografeerd.
  Goed dat je alles mooi op- en omschrijft zodat je straks nog weet wat je allemaal hebt gezien en gedaan. Genieten…..

  Like

  1. Dankjewel! Haha ja gelukkig maar, elke keer laten we de rugzakken goed luchten en dan trekt de geur wel weg. Ja een dagboek helpt echt zodat je nog weet wat je op welke plek hebt gedaan en meegemaakt. De reis is te lang om alles te kunnen onthouden😃

   Like

 2. Hallo Valerie,

  Wat een mooi verslag weer, en wat zie je toch veel!

  Is het niet vermoeiend om steeds weer nieuwe dingen te zien en te beleven?

  Maar ik zie wel dat je er volop van geniet, en daar gaat het om.

  Bedankt dat je dit weer met ons deelt!

  En knuffel en een lieve groet,

  “tante” Louise

  Like

  1. Hoi TANTE Louise! Nee het is niet vermoeiend, we bezoeken gemiddeld 2 plekken per week en nemen overal voldoende rustdagen, zodat je het ook kunt laten bezinken en tijd hebt om de foto’s terug te kijken. En zodat je onverwacht met mensen kunt lunchen die je ontmoet of op stap kunt gaan! Dan heb je de ruimte daarvoor en dat bevalt goed! Dikke knuffels terug en op naar de volgende blog!!

   Like

  1. Lief kindje! Jij gaat die berg echt wel beklimmen als ik te vroeg de pijp uit ga🤣 maar je hebt geluk want dat ga ik niet doen, ben voorzichtig en neem geen ‘happy’ pizza, ‘happy’ shake wat hier overal wordt aangeboden (is met wiet erin)🌿

   Like

 3. Mooie verhalen om te lezen ( werd weer tijd) 😉. Spannend allemaal . Mooie fotos , worden weer onvergetelijke herinneringen.
  Leuke foto van het varken en de koe met de neuspiersing. Ik wist niet dat ze dat ook bij dieren doen😊. Bedankt , zijn we ook een beetje daar.
  Groetjes vanuit Dreumel.

  Like

  1. Ja maar soms ook wel naar dat de dieren aan zo’n kort touwtje vastzitten en eigenlijk dus maar weinig bewegingsruimte hebben 🤔. Natuurlijk ik hoop jullie allemaal een beetje mee te nemen naar Azië!😊
   Heel veel groetjes terug!!

   Like

 4. Sabai di!

  Wat een prachtige foto’s en verhalen weer! De afgelopen weken dus een paar keer pech gehad, band lek, diarree, geld afgetroggeld en stomme mensen die zich niet aan afspraken houden. Maar godzijdank dat we niet in break free hoeven!! Je schrijft het heel grappig, maar pas goed op hè moppie😘

  Hoeveel is trouwens 30.000 kip🤣🤣

  Spreek je snel weer! Groetjes aan Linda en heel heel veel plezier!

  Miss you! ❤️

  Like

  1. 30.000 kip is ong €3🤓

   Jaaa pas sowieso goed op want wil nog vééél meer van de wereld ontdekken!!
   (En hier absoluut niet in het ziekenhuis oid belanden). Pech hoort erbij want daar leer je van en uiteindelijk wordt het mede daarvan ook een onvergetelijke reis💫
   Mis jou ook😭 maar de tijd vliegt!! ✈️😘❤️

   Like

 5. Leuk verslag Val! Je kunt straks zo een reisboek maken 😃 Wel wat pech gehad maarja, kan gebeuren, even balen en weer door naar het volgende avontuur! Het infinity pool is echt mooi 😍 (en de natuur natuurlijk ook hihi 😊) Groetjes ook aan Linda! Liefs, Meike

  Like

  1. Thanks Meik😁, Ja de natuur en infinity pool waren echt hoogtepunten in Laos! Inderdaad soms zit het tegen maar gelukkig overschaduwd dat al het moois niet en het hoort ook bij het reizen denk ik. Xx 🙋🏽

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s